default_mobilelogoLasse Koskinen, tiedottaja, Aluepalautus ry
PUHEENVUORO KANSALAISVETOOMUS-JUHLASSA 16.10.2004

Suomalaiset poliitikot pyrkivät kaikin tavoin jarruttamaan Venäjän hallussa olevien Suomen alueiden palautusta. Tähän kuuluu, että tasavallan presidentti ja ministerit pyrkivät mahdollisimman lyhytsanaisesti ohittamaan asiaa koskevat kansalaisten kysymykset ja vaatimukset. Tällä tavoin he vakuuttavat pysyttelevänsä Karjala-keskustelun ulkopuolella.

Ennustan, että tälle menettelylle tulee vielä nolo loppu, kun tapahtumat riistäytyvät poliitikkojen käsistä, kuten kävi Saksojen välisen muurin kaatuessa ja Baltian maiden vapautuessa. Suomen päättäjillä meni yhtä äkkiä jauhot suuhun.

Jos poliitikkomme eivät taivu kuuntelemaan tällä hetkellä yli kahden miljoonan suomalaisen tahtoa Suomen alueiden palauttamisesta, niin kansalaisjärjestöjen on otettava entistä voimakkaampi rooli asiassa harjoittamalla suoria yhteyksiä Venäjän tiedotusvälineisiin ja maan päättäjiin.

Mikäli Venäjä aikoo puolestaan päästä irti suomalaisten kielteisistä Venäjä-näkemyksistä, niin sen on esitettävä vastaantulonäyttöjä. Ei ole kysymys vain suomalaisten asenteellisuudesta, vaan odotuksista nähdä myös myönteisiä viestejä itänaapurin taholta. Tähän asti olemme saaneet pitkälti sekä Neuvostoliiton että Venäjän taholta pelkkiä vaatimuslistoja. Tällä tavoin ei ystävyyttä rakenneta.

Venäjän osalta odotettu työnäyte ystävyyden osaamisesta on Suomelta ryöstettyjen alueiden palauttaminen. Sen enempää ja vähempää me emme Venäjän taholta odottele. Vasta sitten voimme keskustella syvän ystävyyden naapuruudesta. Ilman palautusta ystävyys on vain pelkkää teeskentelyä.

Palautusjärjestöjen sisukas ja voittoon vievä kansalaistoiminta tulee jatkumaan myös 100 000 nimen kansalaisvetoomuksen välietapin jälkeenkin. Me olemme voima, jonka taakse Suomi entistä lukuisammin voimin ryhmittyy.

Ennen pitkää olemme tilanteessa, jossa palautuksen neuvottelupöytä on katettu valmiiksi. Toivottavasti Suomen ulkopoliittinen johto ei joudu valmistautumattomana pöydän ääreen.

Lisätiedot: Lasse Koskinen